Οι μεγάλες φωτιές στην περιοχή τού όρους Πατέρας και των Βιλίων (Αύγουστος 2021) και τα υπό αξιολόγηση αιολικά πάρκα.

Πηγές: RΑΕ GeoPortal https://bit.ly/3jtz1gm / ‘Nαυτεμπορική’ 29 Αυγούστου 2021 11:06 https://bit.ly/3jIvwCS

Πολλά λέγονται γιά το συσχετισμό πυρκαγιών με το διογκούμενο πρόγραμμα ανάπτυξης αιολικών πάρκων ανά την Επικράτεια.

Δημοσιεύουμε χάρτη που ετοιμάσαμε που συγκρίνει την καμμένη περιοχή ως αυτή ήταν την 17/8 με τις υπό αξιολόγηση αιτήσεις γιά αιολικά πάρκα στην περιοχή τού όρους Πατέρας. Παρακαλούμε σημειώστε ότι η εν λόγω πυρκαγιά αναζωπυρώθηκε πρός νότια και νοτιοανατολικά, οπότε οι καμμένες εκτάσεις ήταν ακόμα πιό εκτεταμένες από αυτές που εμφανίζονται στο χάρτη.

Λίγο αριστερά του κέντρου στο χάρτη με τα ανεμογεννήτριες είναι με κίτρινο χρώμα τα αιολικά της περιοχής τού όρους Πατέρας… μετά τη τεράστια γραμμική αλυσίδα αιολικών από τη δυτική (καμμένη) Πάρνηθα, την Πάστρα, τον (καμμένο!) Κιθαιρώνα, το Κορομπίλι και τον (καμμένο) Ελικώνα, πώς θα μπορούσε να μείνει χωρίς αιολικά ο Πατέρας?

Παραθέτουμε παράλληλα ως κάτωθι άρθρο της ‘Ναυτεμπορικής’ με ανάλυση τού Χαροκοπείου Πανεπιστημίου των καταστροφικών πυρκαγιών στην περιοχή του όρους Πατέρα – Βιλίων τον Αύγουστο τού 2021.Aναλυτική χαρτογράφηση της πυρκαγιάς στα Βίλια της Δυτικής Αττικής έκανε η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα της 26ης Αυγούστου 2021.

Με τη χρήση δορυφορικών εικόνων Sentinel-2, πραγματοποιήθηκε η χαρτογράφηση της σφοδρότητας πυρκαγιάς, όπως και της καμένης έκτασης με εικόνες πριν (29/7/2021 Sentinel-2A L2A) και μετά (26/8/2021 Sentinel-2A L1C – μετατράπηκε σε L2A) την πυρκαγιά. Έγινε εφαρμογή διαφορικού NBR και έπειτα εξαγωγή του RBR.

Η αναζωπύρωση της πυρκαγιάς τη Δευτέρα 23/8 στην περιοχή του Προφήτη Ηλία προκάλεσε αύξηση της συνολικής καμένης έκτασης σε περίπου 96 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η καμένη έκταση των περίπου 96.000 στρεμμάτων, όπως αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα, χαρακτηρίζεται κυρίως από Μέτρια-Υψηλή σφοδρότητα πυρκαγιάς (59,04%).

Σύμφωνα με το Corine Land Cover 2018, η κάλυψη γης που κάηκε από την πυρκαγιά αποτελείται ως επί το πλείστον από Σκληροφυλλική βλάστηση (49,21 %), Δάση κωνοφόρων (19,73 %) και Μεταβατικές δασώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις (17,34 %).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *