Κωμικό διάλειμμα: ‘Η ανανεώσιμη ενέργεια ενισχύει τον βιώσιμο τουρισμό στον Καφηρέα’

Δεδομένου ότι το ακραία τραγικό ενίοτε μετουσιώνεται σε κωμωδία, παρουσιάζουμε δημοσίευση της εταιρείας ΑΠΕ Enel Green Power (EGP) όπου ούτε λίγο, ούτε πολύ, με χαρά μας διαβεβαιώνουν ότι…

“Η ανανεώσιμη ενέργεια ενισχύει τον βιώσιμο τουρισμό στον Καφηρέα.
Τα μνημεία που ανακαλύφθηκαν κατά την κατασκευή του μεγαλύτερου συμπλέγματος αιολικών πάρκων της Ελλάδας είναι πλέον ανοιχτά σε τουρίστες και επισκέπτες. Μια πρωτοβουλία που θα ενισχύσει την οικονομία της Εύβοιας.”

Πρόκειται για μία οικτρά αποτυχημένη προσπάθεια όπου εταιρεία ανεμογεννητριών επιχειρεί να πουλήσει την ιδέα ότι τα αιολικά… προάγουν τον ‘βιώσιμο – (σ.σ.: μάλιστα, βιώσιμο!) – τουρισμό΄, και δη σε περιοχή (Ν.Εύβοια) εξόχως κακοποιημένη από την άκρατη και άκριτη επέλαση των αιολικών.

Εδώ έχουμε να κάνουμε γιά το άκρον άωτον της υποκρισίας, του ψέμματος και του greenwashing. Δεν πρόκειται ούτε γιά ΄πράσινη’, ούτε γι ‘ανάπτυξη’, αλλά γιά ωμή καταστροφή του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος ‘στο όνομα του περιβάλλοντος‘, και τώρα ΄στο όνομα του τουρισμού΄.

Το πλήρες δημοσίευμα της EGP θα το βρείτε εδώ: https://bit.ly/3ABIg4i

Ανταπαντώντας λοιπόν στην EGP γιά την ‘προστασία του Περιβάλλοντος’ και γιά τα ‘ωφέλη γιά τον τουρισμό’ από τα αιολικά στον Καφηρέα, αναπαράγουμε ένα άρθρο και φωτό από σειρά σχετικών άρθροων που παρουσίασε το θαυμάσιο notios-evoikos.blogspot.com σχετικά με τη βεβήλωση αρχαιολογικών χώρων στην Καρυστία:

Kapsouri archaeological site defaced by wind farm infrastructure, Kafireas, Evvia

Βεβηλωση Αρχαιολογικών θέσεων στην Καρυστία ΜΕΡΟΣ 5ο: Καψούρι (Κοινότητα Καφηρέα)


Στο πανέμορφο και κατάφυτο (ακόμα) Καψούρι, 17χιλ. πριν από το Ακρωτήριο του Καφηρέα (Καβοντόρο) και 3,5χιλ. εναέρια απόσταση από την Αρχάμπολη, ήρθαμε πριν λίγο καιρό αντιμέτωποι με μια ακόμα απίστευτη βεβήλωση αρχαιολογικής θέσης!


Η αιτία για άλλη μια φορά η ίδια:
Τα συνοδά τεχνικά έργα που έγιναν για την δημιουργία αιολικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων στο όρος Οχη! 

Στην αρχή ήταν ο δρόμος που έγινε στη μέση του πουθενά για να τοποθετηθούν οι τεράστιοι πυλώνες υψηλής τάσης μέσα σε περιοχή με πυκνή βλάστηση, ο οποίος στην κυριολεξία έπεσε επάνω σε έναν ακόμα αρχαίο οικισμό (χρήση από τον 7ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ.)


Βεβαίως, αυτό δεν ήταν αρκετό για να σταματήσει το “έργο” “τεράστιας” και “στρατηγικής” και “πράσινης” σημασίας, αλλά μετά από μια παρακαμψούλα ελάχιστων μέτρων και με τις καταστροφές ήδη εκτεταμένες, όλα συνεχίστηκαν σαν να μην είχε συμβεί απολύτως τίποτα.
Ο πυλώνας ευτυχώς δεν τοποθετήθηκε ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΑΝΩ στον αρχαίο οικισμό ΑΛΛΑ στα 3-4 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ από αυτόν. 


Η ΕΦΑ Ευβοίας μετά από αυτές τις εξελίξεις, ερεύνησε ανασκαφικά το τμήμα του οικισμού που δεν είχε καταπλακωθεί από τα μπάζα του νεοανοιγμένου δρόμου (βλ. φωτογρ.). 


Οπως διαβάζουμε και στην ανακοίνωσή της (Ιαν. 2019) ο οικισμός που βρέθηκε αναπτύσσεται σε φυσικά οχυρή και ιδιαίτερα δυσπρόσιτη θέση σε τρία, τουλάχιστον, τεχνητά διαμορφωμένα άνδηρα. 
Δεσπόζουσα θέση κατέχει μνημειώδους κατασκευής αψιδωτό κτήριο λατρευτικού χαρακτήρα, μήκους 11,67μ. και πλάτους 7,20μ., το οποίο φαίνεται να αποτελούσε τον πυρήνα του οικισμού κατά την πρώτη οικοδομική φάση του. 


Η πρόσβαση στο κτήριο, επιτυγχάνεται με λίθινες κλίμακες στα άκρα του.
Οι τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από πλακοειδείς τοπικούς σχιστολιθικούς λίθους με εναλλασσόμενη μπατική και δρομική τεχνική. 
Η κατασκευή του αψιδωτού κτηρίου κρίνεται ως ιδιαίτερα επιμελημένη με χρήση και μικρών πλακιδίων ως βυσμάτων στους αρμούς των μεγάλου μεγέθους λίθων. Διαιρείται σε δύο χώρους και σε αυτό διακρίνονται δύο, τουλάχιστον, κύριες κατασκευαστικές φάσεις. 
Στα ανατολικά του αψιδωτού κτηρίου και σε επαφή με αυτό εντοπίστηκαν τρεις επιπλέον ορθογώνιοι χώροι, μικρότερου μεγέθους. 


Σε απόσταση 5μ. νοτίως του αψιδωτού κτηρίου αποκαλύφθηκε μερικώς τμήμα αψιδωτού τοίχου, το οποίο ανήκει σε ένα ακόμη κτήριο. Αρκετά ήταν και τα κινητά ευρήματα που έχουν βρεθεί μέχρι τώρα (κυρίως άβαφη κεραμική, θραύσματα πίθων, πήλινα σφαιρικά σφονδύλια, σιδερένιοι οβελίσκοι, πήλινο λυχνάρι, λίθινα τριπτά εργαλεία, χάλκινο νόμισμα της Καρύστου κ.α.).


Η αρχαία τοποθεσία που βρέθηκε στο Καψούρι αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι όλη η ευρύτερη περιοχή είναι τεράστιας αρχαιολογικής σημασίας (Αρχάμπολη, Καθάρα, Κιβωτός, Μεγάλη Πέτρα κλπ). 
Η σκέψη και μόνο και άλλων εταιρειών, που βρίσκονται προ των πυλών για να διαλύσουν στην κυριολεξία τον Καβοντόρο, τη φύση και την ιστορία του, μας προξενεί μεγάλη ανησυχία. 
Ποιος θα προστατέψει αυτoύς τους τόπους που επιμελώς οι αρμόδιοι εδώ και χρόνια παραμελούν με μοναδικό σκοπό την υποβάθμιση και την μετατροπή τους σε κρανίου τόπο βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων και σε πεδίο ΑΠΕτζήδικης αισχροκέρδειας ;
https://www.evias-filoi.gr/home-1/eviasfiloi-evrimata-tmimatos-arxaiou-oikismou-sto-kapsouri-karystias

Kapsouri archaeological site defaced by wind farm infrastructure, Kafireas, Evvia
Kapsouri archaeological site defaced by wind farm infrastructure, Kafireas, Evvia
Kapsouri archaeological site defaced by wind farm infrastructure, Kafireas, Evvia
Kapsouri archaeological site defaced by wind farm infrastructure, Kafireas, Evvia

Γιά περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο στο Καψούρι, παρακαλούμε δείτε εδώ: https://bit.ly/39Isdpz

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *